Pages

Monday, May 17, 2010

Hezulnut Finger


BAHAN - BAHAN.....

220 gm mentega
170 gm gula aising
18 gm pralinosa
35 gm kacang hazel - dihancur kan
335 gm tepung kek

CARA MEMBUAT.....
1.pukul mentega bersama gula aising sehingga ia menjadi kembang .
2.kemudian masukkan telur dan pukul secara perlahan-lahan.masuk kan pula pes kacang hazel ke dlm bahan bahan tersebut.
3.masuk kan pula bahan bahan kering ke dlm adunan dan pukul sehingga sebati.
4.guna kan beg piping dan bentuk kan adunan mengikut acuan anda.
5.kemudian hias kan dengan kacang hazel yg telah dihancur kan dan susun di atas dulang pembakar.
6.bakar biskut tersebut di dlm ketuhar pada suhu 170 sehingga ia menjadi kekuningan dan masak..

Zuri Nut


BAHAN2......

352 gm mentega
200 gm gula
50 gm putih telur
352 gm tepung kek

CARA MEMBUAT.......
1.panas kan ketuhar pada suhu 170
2.pukul gula bersama mentega sehingga adunan menjadi sebati.masuk kan pula putih telur dan kacau lagi secara perlahan -lahan.
3.masuk kan tepung dan adun sehingga ia menjadi doh yg sempurna.guna kan piping beg dan bentuk kan mengikut cita rasa anda.
4.bakar di dalam ketuhar sehingga biskut menjadi keperang-perangan dan biarkan ia sejuk seketika.
5.letak kan jam dan salut kan dengn coklat.
6.tabur kan kacang di separuh bahagian biskut dan separuh lagi di celup ke dlm adunan coklat sebelum dihidangan kan.

Selamat Mencuba...