Pages

Tuesday, May 18, 2010

Biskut Kacang


Bahan-Bahan

200 gm tepung naik sendiri
200 gm mentega
180 gm gula halus
100 gm kacang
50 gm tepung gandum
2o gm susu pekat manis
5 gm esen vanila
1 biji telur
2 biji telur kuning

cara membuat:

1. masukkan gula dan mentega sehingga cair di atas dapur.
2. kemudian masukkan telur, tepung dan esen vanila. kacau rata.
3. setelah adunan sebati, angkat dari dapur dan biarkan 5 minit.
4. masukkan kacang & susu pekat, gaul sehingga pekat.
5. bentukkan mengikut kesukaan.
6. sapukan kuning telur, bakar pada suhu 160C selama 15 minit.

Biskut Walnut Bercoklat


Bahan-Bahan:

300 gm tepung gandum
250 gm mentega
180 gm gula aising
100 gm koko
100 gm kacang walnut
1 biji telur
5 gm serbuk penaik

Cara membuat:

1. Pukul mentega bersama gula sehingga kembang.
2. sementara itu ayak tepung bersama serbuk penaik.
3. masukkan pula telur, koko, kacang walnut, dan tepung secara perlahan-lahan.
4. kemudian bentuk ia menjadi doh.
5. gaulkan sehingga rata dan bentukkan mengikut cita rasa.
6. bakar dalam ketuhar pada suhu 180c selama 20 minit..