BAHAN-BAHAN:
500 gm daging steak/tenderloin (bersihkan)
1 s/b kicap pekat
1 s/k madu/gula
1 s/b sos plum
BAHAN KISAR:
1 s/k lada hitam
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang
1 batang serai
1 inci halia
METHODS:
1. Daging dipotong lebar setebal 1 cm [1/2 inci].
2. Gaulkan semua bahan yg disediakan dan perapkan selama 4 atau 5 jam.
3. Masukkan semua bahan dalam non-stick pan dan tutupkan dgn tudung.
4. Masakkan atas api sederhana sehingga air kering dan daging lembut.
5. Angkat daging dan sediakan sos.
SOS LADA HITAM
INGREDIENTS:
1 s/b lada hitam
1 s/b tepung jagung
1 cawan air bancuhkan
1 s/b sos tomato
1 s/b kicap pekat
METHODS:
1. Gunakan non-stick pan yg merebuskan daging tadi.
2. Panaskan semua bahan termasuk bahan lebihan daging dalam non-stick pan tadi.
3. Bila mendidih, tuangkan dalam mangkuk dan sediakan sayuran untuk hidangan.
SAYUR-SAYURAN
Salad bulat [potong kecil]
tomato segar [potong baji/nipis]
kentang goreng [potato chips]
baked beans [panaskan sikit]
No comments:
Post a Comment