Pages

Thursday, June 10, 2010

Beef Steak


BAHAN-BAHAN:

500 gm daging steak/tenderloin (bersihkan)
1 s/b kicap pekat
1 s/k madu/gula
1 s/b sos plum

BAHAN KISAR:

1 s/k lada hitam
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang
1 batang serai
1 inci halia

METHODS:

1. Daging dipotong lebar setebal 1 cm [1/2 inci].

2. Gaulkan semua bahan yg disediakan dan perapkan selama 4 atau 5 jam.

3. Masukkan semua bahan dalam non-stick pan dan tutupkan dgn tudung.

4. Masakkan atas api sederhana sehingga air kering dan daging lembut.

5. Angkat daging dan sediakan sos.


SOS LADA HITAM

INGREDIENTS
:

1 s/b lada hitam
1 s/b tepung jagung
1 cawan air bancuhkan
1 s/b sos tomato
1 s/b kicap pekat

METHODS:

1. Gunakan non-stick pan yg merebuskan daging tadi.

2. Panaskan semua bahan termasuk bahan lebihan daging dalam non-stick pan tadi.

3. Bila mendidih, tuangkan dalam mangkuk dan sediakan sayuran untuk hidangan.



SAYUR-SAYURAN

Salad bulat [potong kecil]
tomato segar [potong baji/nipis]
kentang goreng [potato chips]
baked beans [panaskan sikit]


No comments:

Post a Comment